Mitt första halvmaraton...

Då kan jag lägga till min första halvmaratondistans på listan. Efter att tanken på att göra ett att springa 21km under onsdagens löprunda hade jag förberett mig med nagelklippning, extra kolhydrater och vätskebälte när jag gav mig iväg.
Inledde dagen med att äta lasagne till frukost och var sedan utan mat ett par timmar innan jag började mitt försök. Laddade min mp3-spelare med en ljudbok och det kändes riktigt bra , kände mig rätt pigg under större delen av sträckan och det var mestadels bara den nästsista kilometern som kändes tung.

Nu efteråt känner jag mig riktigt nöjd över mig själv och att jag klarade sträckan och dessutom på en acceptabel sluttid, 2:14:37.

Under dagens löprunda började fundera på det är dags att testa en halvmara...

Veckans första löprunda blev 10 km och gick i lugnt tempo, med mål att få ett lågt värde på snittpulsen.
Då pulsbandet inte fungerat riktigt samt att jag i söndags glömde min Garmin, var det läge att testa pulsbandet efter att jag googlat på orsaker till problemet med felaktiga pulsvärden.

Efter tvätt av pulsband och lite Blågel på kontaktplattorna visade min Garmin nu efter dagens löprunda en mer korrekt snittpuls på 139 slag i minuten.

 

Löprundan gick som sagt i ett mycket lugnt tempo och med en temperatur på -10 blev jag knappt varm. Krämpor och skavanker höll sig frånvarande även idag och under löprundan väcktes tanken på att undvara fredagens löprunda och istället satsa på ett längre distanspass på söndag istället. Om jag håller mig frisk och vädergudarna är med mig kanske det är dag för min första distans motsvarande en halvmara? Det är spännande att se hur långt jag orkar löpa utan att lägga fokus på tiden på sträckan. Däremot är det också spännade att se hur länge jag orkar springa utan fokus på distans.


Veckans sista löprunda blev 13,6 km

Söndagens och veckans sista löprunda började hos svärföräldrarna. Tråkigt nog så hade jag glömt min Garmin hemma så det blev ingen pulsmätning och sträckan fick jag mäta ut manuellt på kartan i efterhand. 

Jag hade laddat för att göra en distans på 12 km men då jag inte hade full koll på hur jag skulle lägga rundan fick det bli en uppskattning. Löprundan gick bra och kände inte av några krämpor under eller direkt efter rundan. Skulle säkert kunna springa ett par kilometer till sett till orken men vill inte öka på veckodistansen för att undvika skador.
 
Veckans löpdistans blev därmed 28,66 km

Dagens löprunda på 5 km genomfördes i 13 graders kyla...

Jag har ju om mål att göra tre löprundor per vecka så veckans andra runda genomfördes idag även om det var -13 grader på termometern. Smärtan jag hade i onsdags i hälen, eller kanske mer preciserat i vristen, kändes knappt av och då bara ett par hundra meter innan det föll bort från mina tankar.

Upplevde mig annars pigg inledningsvis och hade bra flyt i löpningen de första tre kilometrarna innan det blev lite mer flås, försökte ändå hålla tempot uppe men pulsen var nog rätt hög så mjölksyran tog emot.
Tyvärr så verkar inte mitt pulsband fungera som det ska och ger därmed inte någon rättvis bild över pulsvärdet.

Jag tog mig runt på 5 km varvet på 28.23, vilket jag tycker var helt godkänt.

10km i lössnö och snöyra...

Kände mig pigg och redo för en löprunda idag och siktade på att göra en distans på 12km, men det gick tyngre än jag förväntat. Jag får väl skylla lite på vädret då det var 3-5cm lössnö på cykelvägarna och snön yrde friskt. Det gjorde att det inte var optimalt underlag att löpa på idag, däremot var temperaturen ok på -2 grader. Kylan som hållit i sig ett par dagar har gjort att jag avhållit mig från löprundor tidigare i veckan.

Kände inga krämpor innan jag gick ut och svullnaden och ömheten i hälen hade mer eller mindre försvunnit innan jag gav mig ut idag. Tyvärr så fick jag besvär med hälen igen efter ca 9km på dagens runda och gick sista biten för att inte förvärra besvären med hälen.
 

Det var lite småkyligt på löprundan...

 
 
Det var rätt kyligt att ge sig ut på en löprunda idag då termometern visade på -12 grader. Då jag var på besök hos svärföräldrarna, fick det bli en ny sträckning på rundan. Hittar inte 100%-igt i området så jag fick chansa lite på vägvalet, distansen blev ändå lagom lång. Tempot var lugnt då jag inte ville anstränga mig onödigt mycket i kylan. Upplevde att jag var rätt klädd, det var bara ansiktet som kände av kylan, ingen problem med andningen även om luften var kall.
Sedan ett par dagar är jag lite svullen kring vänster hälsena, men det på verkar inte löpningen annat än att det känns av den första kilometern, sedan glöms det bort. Har börjat smörja in det med lite Aloe Vero salva, så jag hoppas att det ger med sig snart.
 

Veckans distansrunda avklarad...

Då inte väderförutsättnngarna igår torsdag inte var lämpade för löpning fick det bli promenad istället. I yrande snö gick jag ner till centrum och tillbaka vilket blev en promenad på 7,35km. Snön gjorde det besvärligt även att gå då inga hjullastare eller plogbilar syntes till och gångvägarna var oplogade. 
 
Torsdagens planerade löprunda fick istället flyttas till idag då vägarna var plogade och endast ett par snöflingor dalade i luften. I och med att det skall bli kyligare i helgen satte jag målet att göra veckans distansrunda. Då jag inte fått in rutinen efter uppehållet över jul och nyår siktade jag på att göra 11km rundan. I stort sett samma runda gjorde jag 1 januari, men då tröt orken och jag gick en del efter 5,5km. Idag kändes det mycket bättre och jag hade säkert kunnat ökat på distansen, men vill inte gå fort snabbt fram och riskera skador. Dagens distans blev 11,29km på tiden 1.09. Nästa vecka blir distansen lite längre om skador och sjukdomar kan hålla sig borta.

Det knastrade bra under fötterna...

Dagens löprunda gick i ett lugnt tempo och 5km avklarades på 30 minuter blankt. Underlaget var mestadels is på cykelvägarna därmed knastrade det bra under mina Icebugs.
Det är andra dagen med Modifast och känner mig fortfarande inte hungrig mellan "måltiderna". Det ska bli intressant att ställa mig på vågen på söndag och se på resultatet. Ska försöka genomföra antingen promenader eller löprundor varannan dag den kommande tiden.

Jakten på ett nytt jobb...

Det här med nystart gäller inte bara hälsa och motion utan också arbete. Slutade mitt tidigare jobb som produktionschef under våren 2012 och söker efter en ny utmaning sedan dess.
Ännu har jag inte funnit något nytt arbete men engagerar mig aktivt i att söka arbete och marknadsföra mig själv på jobbintervjuer.

Senaste intervjun var två dagar innan julafton och där väntar jag fortfarande besked om jag går vidare eller inte. Jag hoppas också på att komma på intervju till en tjänst där ansökningstiden gick ut igår. Så nu väntar jag på att telefonen skall ringa om positiva besked.

Idag när jag var ute och gick blev jag uppringd av ett företag där jag sökte jobb i somras. Det har uppstått en vakans och de har i nuläget valt ut två eller tre av de tidigare som sökt arbete där för intervju, varav jag är en av dem. Så på onsdag är det dags för intervju igen. Vi håller tummarna för att det ska gå vägen, då det jag hittills läst på o företaget är mycket intressant och ett företag i stark utveckling.

Det började med att jag var en soffpotatis...

 

Som över en natt bestämde jag mig för att ta tag i min hälsa. Jag som inte sprungit på många år och inte ens idrottat sedan jag spelade pojkfotboll på 80-talet.

Den 23 juni 2012 ställde jag mig på vågen som visade på 106,5kg. 

 

Efter att ha googlat runt på nätet bestämde jag mig för att inleda med en kur från Modifast för att få ner vikten och samtidigt börja med löpning för att få upp konditionen.

 

Så med start 1 juli inledde jag med två veckors diet genom att endast dricka Modifast shakes och vatten.

 

Började även med promenader på 5km där jag efterhand började småjogga. Första rundorna orkade jag med 100-300m löpning innan jag blev tvärslut.

 

Efter första veckans diet och promenader visade vågen att jag minskat 5,5 kilo i vikt, vilket gav mig ytterliggare inspiration att fortsätta.

- - -

 

Nu har det gått nära precis ett halvår och jag har gått ner drygt 10 kilo sedan jag började och fått mycket bättre kondition av löpningen. 


Bortsett från några veckor med skador och rehabilitering så försöker jag hålla rutin med att springa minst 5km tre till fyra gånger i veckan. Som längst har jag springit 14km.

 

Löpningen gör att jag får tid för mig själv, antingen för att lyssna på musik eller för att fundera på ett och annat. Något som sporrade mig i början med löpningen var att köpa nya prylar iform av löparkläder, bra skor och en GPS-klocka för att mäta löparsträcka och föra att ha koll på pulsen.
Det är och har varit spännande att kunna följa upp utvecklingen övertid och gå tillbaka och och se hur löpningen utvecklats och hur konditionen förbättras över tid. Loggar mina löprundor på Jogg.se och Endomondo, så är det någon som vill kika eller följa mig där så är ni välkomna.

 

För att ytterliggare sporra mig och mål med löpträningen anmälde jag mig i höstas till Göteborgsvarvet den 18 maj, vilket gör att jag lägger upp min löpträning för att kunna springa mitt första halvmaraton (21km) på omkring 2 timmar.

 

Nu under jul och nyårshelgerna har kosthållningen varit sämre och känningar i höger knä har gjort att jag gjorde ett uppehåll i löpningen på nära två veckor. Det kändes då jag gav mig ut på årets första löprunda den 1 januari. Rundan kändes tung och de extra kilon jag lagt på mig över helgerna gjorde sitt.

 

Då det nu gått 6 månader sedan jag körde Modifast diet, ger jag mig nu in på det igen. Kommer köra på någon vecka för att se hur det går. För hoppningsvis kommer jag under 90-kilos strecket som är ett delmål i satsningen på min hälsa.

- - -

 

Den här bloggen har jag har jag skapat för att dokumentera mitt äventyr om hälsanoch löpningen men även mitt liv som pappa till mina döttrar Holly 2,5 år och Bonnie 1,5 månad.