5km löpning med vårkänslor och plusgrader...

Idag kände jag verkligen för att ge mig ut på en löprunda då det verkligen var vår i luften. Solen sken och det droppade från taken, tyvärr var föret på cykelvägarna inte lika gemytligt då det var snöslask och vattenpölar varvat med isfläckar. Här och var fanns ändå lite bar asfalt vilket passade för mina Asics skor.
Det känns verkligen lättare att springa med mina Asics än mina Hiko IceBugs som jag haft under vinterlöpningen. Mina IceBugs har varit en trevlig vän i löpningen då jag hela vintern haft ett bra fäste och inte varit orolig för fästet när jag sprungit på vare sig is eller snö, de har helt klart varit ett bra köp.

Löprundan idag var en kort runda på 5km med högre tempo på schemat, det var inte helt lätt att hålla ett högt tempo då is och vattenpölar fick rundas. Helt klart är att jag fått ett annat löpsteg för de senaste rundorna har jag fått bra tider, utan att det har varit mitt fokus. Idag tog jag PB på 5km med en tid på 26m:13s, ändå hade jag bra krafter kvar.

Veckans löpsträcka knappa 20 km...

Sol och tre plusgrader gjorde att jag fick lite vårkänslor och klädde mig lättare och skippade mina dubbskor. Jag var lite osäker på om jag skulle göra ett distanspass eller ett kortare pass med högre tempo när jag inledde löpningen då jag var lite trött i benen efter gårdagens löpning. Jag beslutade mig för att göra en löprunda högre tempo på 7 km och avsluta löpningen hos svärföräldrarna där övriga familjen var på besök.

Jag har på senare tid hållit mig ifrån att kolla på min Garmin under löprundan, men skall återuppta det framöver för att hålla koll på puls eller tempo igen nu när snön förhoppningsvis försvinner inom kort.
Därför kollade jag inte på klockan när krafterna började tryta efter drygt 4km och tog lite promenadvila, hade jag tittat på klockan hade jag sett att jag lätt hade tagit personbästa på 5km. Även om jag kände mig sliten från gårdagens löpning hade jag löpt på rätt bra vilket beror på att jag tycker mig fått ett bättre löpsteg de senaste rundorna och att vilket gör att tiderna blivit bättre. Upplever skillnad i att jogga och att löpa, även om jag ibland ha lätt far att återfalla i joggning när orken tryter eller mjölksyran kommer.

Så även om jag löpte på bra de första 4 km och det därefter blev ett par promenadvilor fick jag ändå en bra tid på dagens 7km, och missade PB på 5km med knappt 20 sekunder.

Resultatet för dagens runda blev 34:49 på 7km, 156 i snittpuls och 5:31 min i kilometertid.
Veckans löpsträcka blev därmed knappt 20 km, nästa vecka ska bli bättre om krämpor och förkylningar håller sig frånvarande.

Inledde veckans löpning idag lördag med 13km...

Veckans första och kanske enda löppass kom på en lördag då jag tidigare i veckan kände irritation i halsen och misstänkte en antågande förkylning. Men då inget ännu har brutit ut och "klumpen" i halsen försvunnit, gav jag mig därför ut på en lite längre distans idag för att se hur mycket jag skulle orka utan att jag grundat med ordentlig mat och vätska. Vände därför när det började ta emot lite och rundan blev 13 km, vilket var ok.
Får se om orkar ut på en löprunda imorgon med för att ligga nära 30km per vecka som jag tycker jag hållit bra den senaste tiden.

Mör i benen efter en dag i pulkabacken...

På söndagar försöker jag lägga in mitt lite längre distanspass. Då jag tillsammans med de övriga i familjen åkte pulka under dagen var benen lite trötta för att löpa en längre sträcka så jag nöjde mig med 10km.
Förutom trötta ben var underlaget inte det bästa, snömodd då snön låg kvar men temperaturen låg på +0,5 grad. Därmed var det halvdåligt fäste även med dubbskor.
Tog mig runt på 1.04 idag och det kändes bra att ha avverkat dagenslöpning.


Intervallträning 5km...

Idag gav jag mig på att testa intervaller under löpningen med lite olika distanser där jag försökte öka på farten. Känner absolut att detta kommer hjälpa till att öka på fart och tempo om jag får in rutin och på sikt förlänger sträckorna i högre tempo. Dagens sluttid på 5km, blev 28 minuter blankt.

10km lugn löpning...

Idag blev det en runda på 10km, vilket har blivit en vana på onsdagarna de senaste veckorna. Idag gick det lugnare än förra veckan då jag ville hålla en låg puls och inte alls fokuserade på tid.
Rundan löpte på bra och de känningar som fanns är vad jag misstänker träningsvärk på utsidan och nedanför vänster knä efter söndagens distanspass. Känningarna i knät upphörde efterhand och nu då jag skriver detta är det inget jag känner av.

Anmälde mig idag till Gävle Halvmaraton den 4 maj, vilket kommer bli mitt första "riktiga" halvmaraton lopp.

Idag har vi byggt en snögrotta...

Snön tycks inte ha något stopp den här vintern. Känns som jag skottat varje dag i flera månader. Snön har jag lagt på hög innan för vårt staket och i dag var högen tillräckligt stor för att bygga en snökoja.


Testade rundan för Gävle halvmaraton...

I dagens distanspass ingick ett testvarv på banan för Gävle Halvmaraton som jag planerar att ha som test och uppvärvningslopp inför Göteborgsvarvet. Gävle Halvmaraton går två veckor innan och ligger rätt lägligt för att testa formen och känna av vilket tempo jag skall hålla i Göteborg.

Idag kändes det inte alls tungt i benen utan kilometrarna avverkades en efter en utan större besvär. Det som irriterade lite var att jag fick ont i höger överarm efter 15km, samma irritation fick jag också när jag sprang halvmaratondistansen tidigare.

Sammanfattningsvis blev det en bra runda och det känns som att jag börjar bygga upp orken att löpa lite längre distanser. Ser framemot vår och sommar temperaturer med lättare kläder, jämfört med den vinterutstyrsel som jag hade idag med underställ, vintertights, jacka, vantar och mössa.

5km löpning i lössnö...

Jag kom inte ut igår på fredagsrundan igår så det fick bli en runda nu under lördagsförmiddagen istället.
Temperaturen idag låg på -7 grader och det har fallit lite snö så det var en hel del lössnö på de oplogade cykelvägarna.
Dagens runda kändes rätt tung även om inte tempot eller pulsen var hög, tror det beror på att jag inte hade ätit ordentligt innan jag gav mig iväg på löprundan.
Tänkte en del på just kostens påverkan på löpningen under rundan. Ett bra mål mat ett par timmar med kolhydratrik mat gör absolut att löpningen känns lättare, även brist på vätska innan en löprunda gör att det går mycket trögare.

Men även om det kändes tungt och jobbigt så känner jag ändå att jag har blivit en bättre löpare den senaste månaden. Jag har blivit mer uthållig och känner att jag har ett något bättre löpsteg nu än tidigare. Det är roligt att löpträningen ger resultat då det nu bara är 98 dagar kvar till Göteborgsvarvet .

Nytt personbästa på milen 56:57

Gav mig idag ut på onsdagsrundan som brukar bli 10km. Det kändes rätt bra och vädret var bättre än på länge med en temp runt 0 och samt att vinden kändes mer varm än kall, underlaget på vägarna var dock lite lätt moddigt men bara någon centimeter.

Gick ut i rätt hårt tempo på första kilometern men lugnade sedan ner tempot för att ha krafter att ta mig runt hela milen. Efter halva sträckan brukar det gå tyngre och tempot bli klenare men idag håll jag rätt jämt tempo hela varvet och gjorde nytt personbästa på 56:57, inräknat är då två ofrivilliga och kortare stopp vid trafiklysen.

Upplever att den halvmara på 21km som jag avverkade för en dryg vecka sedan gjort mig mer uthållig. Planerar därför att en gång i månaden lägga in en halvmaratondistans i träningen.

Det som inspirerar min träning just nu är Göteborgsvarvet i maj, det skulle vara kul om jag lyckades komma i mål på en tid under 2 timmar. Än har jag ju ett par månader på mig...

Känner mig även fortsatt skadefri för stunden, utan krämpor i knän, vad eller andra sjukdomar, ta i trä. Håller tummarna för att jag så också blir fortsättningsvis.

Endast 5km den här veckan...

Vilade ut ett par extra dagar från löpningen efter min första halvmara förra söndagen. Förutom att jag efteråt kände mig trött och sliten fick jag träningsvärk i båda min knän som satt i till tisdag kväll innan det släppte helt.

Då jag inte ville lämna denna veckan helt utan löppass så det blev en 5km runda i för mig rätt högt tempo. Tittade inte på tid eller puls under löpningen, men kan i efterhand konstatera att pulsövervakningen inte fungerade idag heller trots att hade jag haft på Blågel på kontaktytorna på pulsbandet.

Tiden på rundan var den bästa för vintern på 5km, även om jag under sista kilometern promenerade ett 20-tal meter då krafterna tröt lite.